fbpx

Tessa Luntz – Bulgarije

Kylie – Hongarije
6 september 2019
Jente van Langerak – Griekenland
2 september 2019
Tessa Luntz
18
Plovdiv, Bulgarije
8 maanden
 
1Wat voor vrijwilligerswerk deed je?
Ik werkte als een soort stagiaire in het kantoor van FoundationPlovdiv 2019 European Capital of Culture. Hier hielp ik met het coördineren van vrijwilligers.
2Hoe was je woonsituatie?
Ik woonde op een campus van de universiteit, waar ik een kamer deelde met een andere Nederlandse vrijwilligster die hetzelfde project deed.
3Hoe was het contact met andere ESC vrijwilligers?
Tijdens de trainingen in Sofia heb ik meerdere ESC vrijwilligers ontmoet, maar hier verder niet veel contact mee onderhouden omdat zij allemaal in een andere stad zaten. Met de vrijwilligers in Plovdiv had ik dan weer wel veel contact.
4Hoe kijk je terug op de meerdaagse on-arrival en eventuele mid-term trainingen?
De trainingen waren vooral erg leuk om andere vrijwilligers te ontmoeten en te leren van elkaars ervaringen. Niet alle onderwerpen waren even nuttig of interessant, maar al met al waren het 2 leuke trainingen.
5Wat heb je geleerd van je tijd als ESC vrijwilliger?
Ik heb vooral mijn sociale vaardigheden verbeterd, wat voor mijzelf ook het belangrijkst was.
6Wat is je beste herinnering aan je tijd als ESC vrijwilliger?
Ik heb zoveel goede herinneringen dat ik er niet maar een kan noemen. Traditioneel Pasen vieren bij een Bulgaarse familie, de zon verwelkomen op July Morning en de vele uitstapjes naar de bergen springen er wel bovenuit.
7Waar moest je het meeste aan wennen in het land waar je ESC deed?
Waar ik het meest aan moest wennen was toch wel de taal. Mede door het cyrillische alfabet is Bulgaars heel anders dan Nederlands of Engels, dus in het begin was dat even lastig. Verder heb ik hier echter geen last van gehad en ik spreek nu zelfs een beetje Bulgaars.
8Hoe was het contact met Eastpackers als zendorganisatie?
Het contact met Eastpackers was goed. Halverwege het project hebben we nog een evaluatiegesprek gehad en als ik een vraag had kon ik altijd contact opnemen met mijn mentor.
9Hoe kijk je in het algemeen terug op je tijd als ESC vrijwilliger?
Ik heb een geweldige tijd gehad als vrijwilliger, vooral doordat ik zo veel mensen heb leren kennen en nieuwe vrienden heb gemaakt van over de hele wereld. Van tevoren had ik nog wat twijfels over deze ervaring maar achteraf is het nog beter geweest dan ik me had kunnen voorstellen.
10Welk advies zou je toekomstige ESC’ers willen meegeven?
Ik zou proberen om er het beste van te maken en zoveel mogelijk te doen naast het vrijwilligerswerk zelf. Als iemand je mee vraagt of uitnodigt om iets te gaan doen of te zien, zou ik zo veel mogelijk ja zeggen. Zo leer je de andere cultuur het beste kennen en dat is uiteindelijk wel het leukst.
Tessa I
Tessa III