fbpx

Romy van Kuijk – Letland

Friso Wels – Oekraïne
19 september 2016
Isabel van Oorschot – Italië
25 juni 2016
Romy van Kuijk
22
Liepāja, Letland
2 maanden
 
1Wat voor vrijwilligerswerk deed je?
Samen met andere vrijwilligers uit Spanje, Portugal, Slovenië en Nederland verzorgden we een dagelijks activiteitenprogramma voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Zo waren we verantwoordelijk voor het bedenken, organiseren en begeleiden van de activiteiten. Er was veel ruimte voor eigen initiatief. Verder hadden elke week twee vrijwilligers de taak om de zichtbaarheid van de organisatie en activiteiten te vergoten. We sloten af met een zevendaags zomerkamp waarbij onze verschillende culturen centraal stonden.
2Hoe was je woonsituatie?
Samen met alle vrijwilligers, een ouder echtpaar en een student deelden we een huis met gemeenschappelijke keuken, twee douches en toiletten. We sliepen met 2 à 3 personen op een kamer. Het huis was op loopafstand gelegen van het strand.
3Hoe was het contact met andere EVS vrijwilligers?
Het contact met de andere EVS vrijwilligers was goed. Om tot een goed activiteitenprogramma te komen moesten we goed samenwerken en onze ideeën delen. Buiten werktijden om aten we vrijwel altijd samen en in het weekend trokken we er vaak samen op uit.
4Hoe kijk je terug op de trainingen?
De meerdaagse on-arrival training was vermoeiend, maar zeker nuttig. We leerden meer over EVS, de organisatie en de Letse cultuur. Ook leerden we elkaar beter kennen. Het was mooi om te zien dat vrijwel alle vrijwilligers zich kwetsbaar op durfden te stellen en hun angsten en verwachtingen met elkaar deelden. Onze projectleiders en mentoren lieten ons meteen welkom voelen.
5Wat heb je geleerd van je tijd als EVS vrijwilliger?
Ik heb geleerd om me flexibeler op te stellen en kalm te blijven in onverwachte situaties. Wat betreft werk wilde het nog weleens voorkomen dat een gastspreker op het laatste moment afzegde of het opeens begon te regenen, waardoor we op het laatste moment ons hele activiteitenprogramma moesten omgooien.
6Wat is je beste herinnering aan je tijd als EVS vrijwilliger?
Er zijn zo veel mooie herinneringen! Het was prachtig om de blije snoetjes van de kinderen te zien tijdens de activiteiten. Ook het dansen op blote voeten op het strand tijdens een festival in Liepāja is iets om niet te vergeten.
7Waar moest je het meeste aan wennen in het land waar je EVS deed?
Ik moest in het begin erg wennen aan onze woonsituatie en de Letse eetcultuur. Ik schrok ervan hoeveel kaas er in de Letse keuken wordt gebruikt, iets wat ik zelf niet lust. Wat betreft onze woonsituatie verbleven we in een redelijk oud huis, waar het ontbrak aan een gemeenschappelijke ruimte met tafel en stoelen en de wifi 's avonds vaak wegviel. Dat was wel even wennen. Maar het leverde ook grappige situaties op, zoals momenten waarop de helft van de vrijwilligers buiten wifi aan het tappen was bij de naastgelegen sushibar.
8Hoe was het contact met Stichting UcDean als zendorganisatie?
Tijdens mijn verblijf in Letland heb ik niet veel contact met UcDean gehad. Ik wist echter dat als ik hulp of advies nodig had, ik UcDean makkelijk kon bereiken. Toen ik bijvoorbeeld hulp nodig had bij het online inchecken kreeg ik snel antwoord via e-mail.
9Hoe kijk je in het algemeen terug op je tijd als EVS vrijwilliger?
Als een ontzettend leerzame en leuke ervaring! We hebben samen met de vrijwilligers en kinderen zo veel plezier gehad tijdens de activiteiten. Dat er een aantal kinderen in tranen waren toen we afscheid moesten nemen bij het zomerkamp is eigenlijk het grootste compliment wat je kunt krijgen.
10Welk advies zou je toekomstige EVS’ers willen meegeven?
Kies een project dat bij je past en stel je open voor nieuwe ervaringen. Het kan soms best even wennen zijn om terecht te komen in een andere cultuur en samen te werken met mensen met een andere culturele achtergrond, maar dat is niet meer dan normaal. Probeer zo veel mogelijk te genieten van je tijd als EVS vrijwilliger!
romy_2
romy_3