fbpx

Merel Marcuse – Portugal

Hanne Oldenhof – Noord-Macedonië
12 juni 2019
Lotte van de Bunt – Italië
10 april 2019
Merel Marcuse
19
Funchal (Madeira) Portugal
7,5 maand
 
1Wat voor vrijwilligerswerk deed je?
Als vrijwilliger voor de studentenorganisatie van de universiteit van Madeira werkte ik als stadgids en gaf ik voornamelijk twee grote tours door Funchal van ongeveer 2 uur. Ik vertelde over de kunst, geschiedenis, architectuur en het dagelijkse leven op Madeira. Met het geld door middel van donaties konden we studenten met een zwakkere sociaal-economische achtergrond voorzien van boeken en eten.
2Hoe was je woonsituatie?
Best goed, ik woonde met de meeste vrijwilligers en Erasmus+ studenten in de University Residence in het oude centrum van Funchal. Soms kon het wel heel druk zijn en de we deelden de keuken met veel mensen, maar ik woonde maar 30 seconden van de oceaan. Dat was zo tof!
3Hoe was het contact met andere EVS vrijwilligers?
Heel goed omdat we met een behoorlijk grote groep waren in het EVS project. Ook doordat ik in de University Residence woonde was het heel makkelijk om contact te hebben met de andere EVS'ers.
4Hoe kijk je terug op de meerdaagse on-arrival en eventuele mid-term trainingen?
Beide trainingen waren leerzaam en leuk omdat ik veel andere EVS vrijwilligers heb ontmoet die ook allemaal hun eigen verhalen en ervaringen deelden. Met deze trainingen heb ik ook heel veel andere plaatsen in Portugal gezien door de reizen die we ernaar toe maakten. Porto, Braga, Geres, Viana do Castelo en dergelijke!
5Wat heb je geleerd van je tijd als EVS vrijwilliger?
Een heleboel en vooral op sociaal en cultureel gebied. Ik ben ook veel zelfstandiger geworden door veel verschillende situaties die ik heb meegemaakt.
6Wat is je beste herinnering aan je tijd als EVS vrijwilliger?
De ongelofelijk lieve en mooie vriendengroep die ik heb gemaakt. Met hen heb ik mooie avonturen op Madeira en in het vasteland van Portugal beleefd in zowel het project als ook in vrije tijd.
7Waar moest je het meeste aan wennen in het land waar je EVS deed?
De mentaliteit in Portugal op het gebied van werk ligt totaal anders dan in Nederland. Waar in Nederland strakke planningen en duidelijke afspraken worden gemaakt, gebeurde dit niet in Madeira. Het was allemaal wat meer 'easy going' maar eerlijk gezegd soms wel prettiger dan in Nederland waar alles 'snel, snel, snel' moet.
8Hoe was het contact met Stichting UcDean als zendorganisatie?
Prima, in principe had ik niet zoveel hulp nodig maar wanneer nodig, kon ik Ruben altijd een mail of een appje sturen.
9Hoe kijk je in het algemeen terug op je tijd als EVS vrijwilliger?
Een hele bijzondere ervaring met ongelofelijk veel leermomenten en ook obstakels maar in het algemeen als een prachtig tussenjaar.
10Welk advies zou je toekomstige EVS’ers willen meegeven?
Voorafgaand, gedurende en na het EVS project is het heel belangrijk om openminded te blijven.
Merel