fbpx

Lynn van Zeijts – Spanje

Isabel van den Berg – Cyprus
2 september 2020
Bart van den Brink – Roemenië
2 september 2020
Lynn van Zeijts
19
Ferrol, Spanje
10 maanden
 
1Wat voor vrijwilligerswerk deed je?
Ik deed vrijwilligerswerk voor Xeracion, een culturele/jeugd organisatie in Ferrol. Naast een aantal vaste taken had je als vrijwilliger de vrijheid om zelf een project te ontwikkelen, zolang het binnen de normen & waarden viel van de organisatie en iets kon bijdrage aan de stad. Zo heb ik workshops over klimaatverandering gegeven voor jongere op een lokale Engels school en daarnaast heb ik me bezig gehouden met het organiseren van een internationale training cursus voor klimaatactivisten. De vaste taken bestonden (voor corona) uit; het les geven aan senioren, het organiseren van filmavonden en evenementen waar je verschillende op een informele manier kan oefenen, het schoner maken van de stad (zie foto).
2Hoe was je woonsituatie?
Ik woonde samen met een aantal andere vrijwilligers van Xeracion in een flat heel dichtbij het centrum van de stad. De duur van de projecten verschilde per vrijwilliger, waardoor de samenstelling van het huis gedurende het jaar is veranderd. Ik vond het erg leuk en leerzaam om samen te leen met jongere uit andere landen!
3Hoe was het contact met andere ESC vrijwilligers?
Met veel ESC vrijwilligers binnen de organisatie heb ik een hechte vriendschap opgebouwd. Ik vond het persoonlijk heel fijn dat er zoveel andere vrijwilligers waren, zodat je altijd iemand had om iets gezelligs mee te doen of om naar iemand toe te gaan als ik me minder goed voelde.
4Hoe kijk je terug op de meerdaagse on-arrival en eventuele mid-term trainingen?
Ik heb hele warme herinneringen aan de week van mijn on-arrival training. Het was heel inspirerend en interessant om zoveel andere jongeren, uit verschillende landen van Europa, te ontmoeten die allemaal op hun eigen manier een steentje aan de Europese/Spaanse samenleving bijdroegen. Iedereen was heel openminded en de begeleiding was ontzettend goed, waardoor het ook nog een erg leerzame week was. Helaas heb ik nooit een mid-term training kunnen bijwonen in verband met corona.
5Wat heb je geleerd van je tijd als ESC vrijwilliger?
Ik heb ontzettend veel geleerd tijdens mijn ESC project. Het klinkt wat cliché misschien, maar ik denk echt dat ik mezelf beter heb leren kennen. Hierdoor ben ik zelfverzekerder en volwassener geworden.
6Wat is je beste herinnering aan je tijd als ESC vrijwilliger?
Het is lastig kiezen als er zoveel mooie herinneringen zijn... de momenten met andere vrijwilligers in de mooie natuur van Galicië vond ik heel waardevol. Daarnaast heb ik samen met Shenna, een andere Nederlandse vrijwilliger en een Duitse vrijwilligster een eeuwen oude pelgrimstocht gelopen, wat ook een hele bijzondere ervaring was.
7Waar moest je het meeste aan wennen in het land waar je ESC deed?
Ik moest het meest wennen aan de Spaanse (eet)tijden; het ritme daar is veel later in Nederland. Lunchen rond 15.00 en avondeten rond 21.00 is daar bijvoorbeeld heel normaal.
8Hoe was het contact met Eastpackers als zendorganisatie?
Al vanaf het begin vond ik Eastpackers een hele fijne support/zend organisatie! Ik vond het heel fijn dat ik altijd een snelle reactie kreeg en wist dat ik altijd bij mijn mentor terecht kon met vragen.
9Hoe kijk je in het algemeen terug op je tijd als ESC vrijwilliger?
Ik denk dat het een van mijn meest gave jaren uit mijn leven is geweest dus ik ben ontzettend blij en dankbaar dat ik een jaar geleden de keuze heb gemaakt om mijn tussenjaar aan dit vrijwilligersproject te besteden.
10Welk advies zou je toekomstige ESC’ers willen meegeven?
Als je erover denkt om een long term project te doen, denk er dan goed over na of je niet eerst een short term project wilt doen; dit is namelijk alleen mogelijk voor je long term project. Daarnaast raad ik je aan om een dagboek bij te houden om alle mooie herinneren en leermomenten te onthouden.
Lynn III
Lynn II