fbpx
Janna Kristi Stokvis – Moldavië
17 januari 2018
Romy van Kuijk – Letland
13 september 2016
Friso Wels
18
Soemy, Oekraïne
4 maanden
 
1Wat voor vrijwilligerswerk deed je?
Vrijwilligerswerk bij 'the center for European inititatives".
2Hoe was je woonsituatie?
Goed, ik woonde in eerste instantie samen met 2 Italianen. Nadat hun project was afgelopen kwam hier een Poolse vrijwilliger voor in de plaats. Het huis zelf was alles wat je van een oude Sovjet flat kan verwachten. Oud, stoffige, veel wandkleden en betrekkelijk ouderwets. Dit was geen probleem en het hoort ook zeker bij het land waar ik verbleef. Een duidelijk minpunt was het feit dat 9/10 keer het water werd afgesloten na middernacht, ook hebben we een aantal keer gehad dat er elektriciteit uit het water kwam. Er moet wel worden gezegd dat ik in een van de slechtere flats onder alle vrijwilligers woonde.
3Hoe was het contact met andere EVS vrijwilligers?
Goed, we waren met een grote club vrijwilligers (10+ op een bepaald moment) dus er waren altijd genoeg mensen om mee af te spreken en we zagen elkaar veel.
4Hoe kijk je terug op de trainingen?
Ik heb zelf enkel de mid-term training doorlopen maar dit was echt een heel erg leuke tijd. De trainingen waren zeer nuttig en het was erg leuk om ervaringen uit te wisselen met de andere vrijwilligers.
5Wat heb je geleerd van je tijd als EVS vrijwilliger?
Ik heb een heleboel zelfstandigheid verworven in mijn 4 maanden Oekraïne. Een heel klein beetje Russisch geleerd. Mijn organisatie organiseerde bijvoorbeeld samen met alle vrijwilligers de zogenaamde ’Day of Europe’. Dit is een dag met activiteiten voor middelbare scholieren uit de hele stad waarin aandacht wordt besteed aan de verschillende landen van de Europese Unie (dit is een feestdag in heel Oekraïne). Hier heb ik ervaren hoe het leuk het is om met z’n allen een groot evenement te organiseren en mijn steentje daaraan bij te dragen. Ook heb ik een aantal weken iedere morgen zelfstandig les gegeven op middelbare scholen. Ik bedacht hiervoor zelf het programma en werkte daarbij samen met de leraren. Het was een uitdaging om een klas kinderen te boeien en orde te houden. In de zomerperiode organiseerden we zomerkampen voor kinderen tussen de 15 en 18 jaar uit het oorlogsgebied die veel hebben meegemaakt. Belangrijk hierin was om contact te maken, ervaringen uit wisselen en gewoon samen dingen te doen.
6Wat is je beste herinnering aan je tijd als EVS vrijwilliger?
De zomerkampen. Het was erg interessant om kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd te ontmoeten (15-18). Ik werd helemaal opgenomen in de groep en ook al konden sommige kinderen helemaal geen Engels konden we toch communiceren. Het was daarnaast ook heel leuk om dingen voor de kinderen te organiseren.
7Waar moest je het meeste aan wennen in het land waar je EVS deed?
De taal, het niet zomaar met iedereen een conversatie kunnen starten.
8Hoe was het contact met Stichting UcDean als zendorganisatie?
Goed, we hebben meerdere malen Skype gesprekken gehad. Ze hebben me goed geholpen.
9Hoe kijk je in het algemeen terug op je tijd als EVS vrijwilliger?
Een geweldige tijd, het heeft me zeker gevormd.
10Welk advies zou je toekomstige EVS’ers willen meegeven?
DOEN!