fbpx

Flore Paumen – Portugal

Jolien Maaskant – Zweden
4 juli 2019
Hanne Oldenhof – Noord-Macedonië
12 juni 2019
Flore Paumen
18
Funchal (Madeira) Portugal
6 maanden
 
1Wat voor vrijwilligerswerk deed je?
Het werk bestond vooral uit het geven van rondleidingen door de stad aan toeristen. In deze rondleidingen van ongeveer 2 uur vertelde we verhalen over geschiedenis, religie, kunst, architectuur en cultuur. Het geld dat we met deze rondleidingen en eventuele donaties ophaalden werd gebruikt om studenten financieel te ondersteunen door ze boeken en maaltijden te geven.
2Hoe was je woonsituatie?
Bijna alle vrijwilligers woonden op dezelfde verdieping in de University Residence in het oude gedeelte van de stad. Hier woonden we samen met studenten en Erasmus studenten van de universiteit van Madeira. Het was dus erg internationaal en je kwam altijd wel iemand tegen om wat mee te doen. We deelden de kamer met 2 andere vrijwilligers en een keuken met de hele verdieping. Hierdoor was er een gezellige drukte. Soms was het echter een beetje te veel van het goede en lastig om een rustig plekje te vinden. Gelukkig waren er hier genoeg van in de stad zelf.
3Hoe was het contact met andere ESC vrijwilligers?
Heel goed! Vergeleken met andere vrijwilligersprojecten waren wij met redelijk veel vrijwilligers. We woonden en werkten samen en onze vrije tijd besteedden we ook vaak samen. Hierdoor voelde het al snel alsof je deel was van een groep.
4Hoe kijk je terug op de meerdaagse on-arrival en eventuele mid-term trainingen?
Ik kijk zeer positief terug op de on-arrival training in Figuira da Foz. Wij hadden 3 trainers die een goed team vormden en een groep vrijwilligers die allemaal open stonden voor elkaar. De activiteiten waren goed georganiseerd, soms uitdagend en vooral ook leerzaam en leuk. We hebben met zijn allen veel geleerd over EVS/ESC, verschillende culturen en vooral ook over elkaar. Omdat mijn project net een aantal dagen korter was dan 6 maanden ben ik niet op mid-term training geweest.
5Wat heb je geleerd van je tijd als ESC vrijwilliger?
Door alle tours heb ik natuurlijk veel geleerd over de geschiedenis van Madeira. Hiernaast heb ik vooral veel geleerd over andere culturen en hoe die verschillen in culturele achtergrond de interactie tussen mensen lastiger maar ook mooier en interessanter kunnen maken. Door het samenwonen met zoveel mensen heb ik veel geleerd op sociaal gebied
6Wat is je beste herinnering aan je tijd als ESC vrijwilliger?
Ik zal me vooral de mensen die ik heb leren kennen herinneren. Hiermee heb ik onwijs gave dingen gedaan en mooie momenten gedeeld.
7Waar moest je het meeste aan wennen in het land waar je ESC deed?
De levensstijl en werkwijze waren behoorlijk anders dan ik Nederland. Alles ging op een 'Portugees' tempo wat aan het begin wennen was maar later toch wel lekker bleek te zijn. Niemand trok zich heel veel aan van tijd wat het leven minder stressvol maakte (maar soms wel wat verwarrende situaties veroorzaakte). Over het algemeen beviel deze rustige en relaxte levensstijl mij wel. Je zat niet vast aan een drukke planning en een strak schema, zoals in Nederland, wat veel ruimte voor spontaniteit creëerde .
8Hoe was het contact met Stichting UcDean als zendorganisatie?
Erg fijn, als ik een vraag of opmerking had kon ik altijd bij Eastpackers terecht.
9Hoe kijk je in het algemeen terug op je tijd als EVS vrijwilliger?
Ik zie het als een mooie ervaring en ben erg blij dat ik heb gekozen om dit te doen. Hoewel ik beter op zoek had kunnen gaan naar een project dat meer bij mij paste ben ik blij dat ik dit project heb gekozen. Funchal was een fijne stad om te wonen, ik heb veel geleerd tijdens het project en ik heb heel veel bijzondere mensen leren kennen.
10Welk advies zou je toekomstige EVS’ers willen meegeven?
Of het project is wat je ervan verwachtte of niet, probeer open-minded te blijven. Zie ieder moment als een leermoment en vergeet vooral niet te genieten.
flore 2
Flore 3