fbpx

Eva Dijkstra – Portugal

Charlotte Venema – Oekraïne
13 augustus 2018
Mees van Wetten – Slowakije
4 juli 2018
Eva Dijkstra
18
Madeira, Portugal
10 maanden
 
1Wat voor vrijwilligerswerk deed je?
Ik gaf tours aan toeristen om geld op te halen voor de universiteit van Madeira
2Hoe was je woonsituatie?
Ik woonde in een wooncomplex met andere evs'ers en (Erasmus) studenten. Ik deelde een kamer met twee andere meiden en ik deelde de keuken en woonkamer met ongeveer 40 man. Dat klinkt misschien lastig, en dat was het soms ook. Maar wat ik vooral herinner is dat het ALTIJD gezellig was en je je nooit eenzaam hoeft te voelen.
3Hoe was het contact met andere EVS vrijwilligers?
Heel goed. We woonden met veel Erasmusstudenten en EVS vrijwilligers, maar met de vrijwilligers was ik overduidelijk de beste vrienden. Ondanks dat je elkaar niet alleen op werk ziet, maar ook thuis, hebben we altijd heel veel lol gehad!
4Hoe kijk je terug op de meerdaagse on-arrival en eventuele mid-term trainingen?
De on-arrival heeft mij goed geholpen om mijn eerste maanden in het project goed te evalueren, plus ik heb daar heel veel leuke mensen leren kennen. De mid-term was voor mij iets minder nuttig omdat het veel herhaling was met de eerste training. Het was wel leuk dat ik een aantal vrienden van de eerste training daar weer kon zien. Wat ook tof was dat ik door de trainingen het vasteland van Portugal ook kon zien, aangezien ik in Madeira zat.
5Wat heb je geleerd van je tijd als EVS vrijwilliger?
Heeeeeel veel. Voor mijn gevoel ben ik een veel wijzer mens geworden. De belangrijkste dingen die ik heb geleerd hebben te maken met culturele bewustwording en communicatie. Maar ik heb ook ontzettend veel mensen (uit andere landen) leren kennen. Daarbij was dit een goeie manier om te leren op mijzelf te wonen.
6Wat is je beste herinnering aan je tijd als EVS vrijwilliger?
Ik heb niet echt één beste herinnering. Het belangrijkste en mooiste zijn voor mij alle gesprekken die ik heb gehad met iedereen. Met mensen van andere culturele groepen, landen, leeftijden etc. Dat was heel interessant en heeft mij voor mijn gevoel een beetje wereldwijzer gemaakt.
7Waar moest je het meeste aan wennen in het land waar je EVS deed?
Aan de ene kant waren er veel dingen om aan te wennen, zoals dat Portugesen altijd te laat zijn, alles op hun eigen tijd doen, en alles volgens de regeltjes gaat. Veel Nederlandse producten waren (ondanks dat het een eiland was) wel verkrijgbaar en bijna iedereen sprak Engels dus dat was wel makkelijk. Natuurlijk was de cultuur wel een beetje wennen, maar na een maandje voelde ik me er helemaal thuis en op mijn plek.
8Hoe was het contact met Stichting UcDean als zendorganisatie?
Heel goed. Ik had niet echt veel problemen dus ik had niet veel hulp nodig. Maar het was fijn dat ik twee keer tijdens mijn projecttijd een skypegesprek had met mijn zendingorganisatie zodat we elkaar een beetje up-to-date konden houden.
9Hoe kijk je in het algemeen terug op je tijd als EVS vrijwilliger?
Heel goed. Ik heb ontzettend veel tours gegeven en veel donaties opgehaald waarmee ik de studenten van de universiteit heb kunnen helpen, daarbij kreeg ik bijna altijd goeie reacties op mijn tours. Dat geeft mij een voldaan gevoel. Wel heb ik het gevoel dat ik er misschien que project meer uit had kunnen halen. Ik had bijv. een eigen projectje kunnen starten in de tijd dat ik niets te doen had, dat heb ik niet gedaan. Ik had daarvoor niet echt goede ideeën, maar het zou mijn projecttijd wel wat leuker en afwisselender kunnen hebben gemaakt.
10Welk advies zou je toekomstige EVS’ers willen meegeven?
Maak je niet druk en laat alles wat er gebeurd op je afkomen. Sta open voor nieuwe vriendschappen en ontdekkingen en probeer je een beetje sociaal op te stellen :)
IMG-20180623-WA0011
FB_IMG_1531304981267