Dieter Eggen – Moldavië

Marijn Mado – Portugal
18 januari 2018
Jana Dauven – Roemenië
18 januari 2018
Dieter Eggen
29
Chisinau, Moldavië
11 maanden
 
1Wat voor vrijwilligerswerk deed je?
Ik deed vrijwilligerswerk voor een organisatie die met vluchtelingen werkt. Deze organisatie probeert vluchtelingen te ondersteunen in hun integratie in Moldavië. Dit door de mensen breed te ondersteunen met activiteiten gericht op het vinden van werk in Moldavië, ondersteuning bij het leren van de taal, hulp bij het zoeken van huisvesting, activiteiten gericht op culturele integratie, etc. Mijn activiteiten waren zeer divers: het geven van Engels taalles, ondersteuning bij activiteiten, schrijven van websiteartikelen en onderhoud van de website, fondsenwerving, administratieve werkzaamheden, etc. Naast mijn werk voor bovenstaand vluchtelingencentrum werkte ik ook één dag in de week bij een dierenasiel kort buiten Chisinau. Hier bestonden mijn werkzaamheden uit het verzorgen van de dieren, eten geven, schoonmaken, honden uitlaten, etc.
2Hoe was je woonsituatie?
Ik woonde samen met drie andere EVS vrijwilligers in een appartement in het centrum van Chisinau.
3Hoe was het contact met andere EVS vrijwilligers?
In Chisinau is er een vrij hechte groep van EVS'ers die elkaar gemakkelijk opzoeken en veel samen ondernemen. Hoewel ik zeker gedurende de tweede helft van mijn EVS wat afstand heb gehouden van dit EVS gemeenschapje heb ik het contact met andere EVS'ers altijd als zeer goed ervaren. Gedurende het jaar heb ik ook met redelijk wat verschillende EVS'ers met uiteenlopende achtergronden samengewoond. Ook dat vond ik een zeer goede ervaring.
4Wat heb je geleerd van je tijd als EVS vrijwilliger?
Ik vind het moeilijk concrete vaardigheden te benoemen die ik gedurende mijn EVS heb geleerd. Natuurlijk, ik spreek een klein woordje Russisch maar ik denk dat de leerervaring voor mij meer op een abstract niveau heeft plaatsgevonden. De ervaring van jezelf een klein jaar redden in een vreemd land, de interacties die ik gedurende mijn EVS heb gehad met met mensen van zoveel verschillende achtergronden, de ruimte die een tijd in andere omgeving je geeft om te reflecteren op jezelf alsook je land van afkomst.
5Waar moest je het meeste aan wennen in het land waar je EVS deed?
Wat ik wel lastig vond, vooral in het begin maar ook nog gedurende mijn EVS, was de communicatie met anderen. Het is lastig om in een land te wonen waar je de taal niet spreekt.:
6Hoe was het contact met Stichting UcDean als zendorganisatie?
Ik heb altijd prima contact gehad met UcDean en ben zeer blij met de ondersteuning die zij mij tijdens mijn EVS hebben geboden.
7Hoe kijk je in het algemeen terug op je tijd als EVS vrijwilliger?
Ik vond het een zeer leuke en interessante ervaring. Ik weet ook zeker dat nu ik net terug ben ik de komende tijd nog best wel met momenten met weemoed terug zal kijken op de tijd dat ik in Moldavië zat. Natuurlijk kom je problemen en obstakels tegen, die ben ik in ieder geval tegen gekomen. Maar mits je daar niet teveel tegen gaat schoppen denk ik dat dit ook een belangrijk onderdeel is van jaar vrijwilligerswerk. Over het geheel genomen kijk ik dus met plezier en goede gevoelens terug!
8Welk advies zou je toekomstige EVS’ers willen meegeven?
Stel je flexibel op. Goede kans dat je project niet is wat je je er wellicht van had voorgesteld. Het kan ook zeker geen kwaad om alvast wat van de taal te leren voor vertrek, zeker wanneer je naar een land gaat waar de lokale bevolking over het algemeen geen Engels spreekt.
Moldavië II
App nu met ons
1
LIVE Chat
Welkom op de website van Eastpackers.
Heb je een vraag? Laat het ons weten!
Powered by