fbpx

Charlotte Venema – Oekraïne

Fieke Snels – Schotland
13 augustus 2018
Eva Dijkstra – Portugal
20 juli 2018
Charlotte Venema
23
Sumy, Oekraïne
5 maanden
 
1Wat voor vrijwilligerswerk deed je?
Voornamelijk ‘Euroclubs' leiden: discussie- en debatactiviteiten in het Engels op middelbare scholen. Daarnaast gaf ik lessen in het Frans en in het Engels aan volwassenen in de hoofdbibliotheek van Sumy. Ik heb ook meegeholpen met het organiseren en leiden van verschillende activiteiten en projecten: EU Career Days, Days of Europe.
2Hoe was je woonsituatie?
Ik woonde in een appartement met een andere EVS vrijwilliger van dezelfde organisatie. Het appartement was oud, niet erg schoon maar ruim en goed gelegen (in het centrum van de stad).
3Hoe was het contact met andere EVS vrijwilligers?
Ik ben bijna niet met de EVS vrijwilligers van mijn organisatie gebleven (voor velen van hen kwam het vrijwilligerswerk op de tweede plaats), behalve met mijn huisgenote.
4Hoe kijk je terug op de meerdaagse on-arrival en eventuele mid-term trainingen?
Ik heb hele goeie herinneringen aan de on-arrival en mid-term training: interessante ontmoetingen met andere vrijwilligers die hun EVS in Oekraïne, Moldavië en Wit-Rusland deden, uitwisselingen over ervaringen, mogelijkheid nieuwe steden te ontdekken (on-arrival in Kiew en mid-term in Lviv), goede huisvesting en eten…
5Wat heb je geleerd van je tijd als EVS vrijwilliger?
Culturele verschillen te overbruggen (leven in een land waar ik de taal niet spreek, met mensen die anders zijn dan ik), werken met kinderen, geduld.
6Wat is je beste herinnering aan je tijd als EVS vrijwilliger?
On-arrival en mid-term training.
7Waar moest je het meeste aan wennen in het land waar je EVS deed?
Sumy meer dan steden in het Westen van de Oekraïne, is heel anders dan ik gewend ben. Kleine dingen worden een avontuur: het openbaar vervoer nemen (trein, marshrutka), naar de supermarkt te gaan waar waar het personeel vaak geen beleefdheidsformules gebruikt (ze groeten nauwelijks en zeggen zelden alsjeblieft of bedankt).
8Hoe was het contact met Stichting UcDean als zendorganisatie?
Vooral in het begin had de communicatie beter kunnen zijn. De condities voor het vertrek waren vaak onduidelijk. Na twee maanden kreeg ik een efficiënte contactpersoon binnen Eastpackers en werd de communicatie veel beter.
9Hoe kijk je in het algemeen terug op je tijd als EVS vrijwilliger?
Deze EVS was een zeer leerzame ervaring! Het was heel interessant vijf maanden in de Oekraïne te wonen. Ook al waren er moeilijke momenten in het begin, toch heb ik veel geleerd van het werk en de mensen die ik heb leren kennen.
10Welk advies zou je toekomstige EVS’ers willen meegeven?
Doe je best om het meeste van je EVS uit te halen - soms zijn er vermoeiende momenten maar hou je bezig, wees niet bang dingen te vragen en initiatieven te nemen.
Charlotte Venema - Sumy