fbpx

Cecilia Uitermark – Spanje

Jente van Langerak – Griekenland
2 september 2019
Jolien Maaskant – Zweden
4 juli 2019
Cecilia Uitermark
21
Ferrol, Spanje
10 maanden
 
1Wat voor vrijwilligerswerk deed je?
Ik werkte in het kantoor van de NGO genaamd Xeración in Ferrol (Spanje). Op een wekelijkse basis organiseerden wij als team de terugkerende activiteiten: language exchanges, Engelse les voor senioren, filmavonden met debat, public speaking voor locals, workshops, Retake (afval verzamelen op plekken in de natuur) etc. Daarnaast ondersteunden we elkaar ook bij andere grotere projecten en evenementen die georganiseerd werden op de lange termijn. Voor de rest was er ook de mogelijkheid om meer praktische skills te ontwikkelen zoals movie editing, website building, design van promotiemateriaal etc. Op de lange termijn werkte ik aan mijn 2 persoonlijke projecten samen met een andere vrijwilliger: het European Democracy Festival (1 dag gevuld met activiteiten rondom Europa en de Europese verkiezingen) en de youth exchange CROSSING Borders (gefocust op de thema’s migratie en storytelling, waarbij wij ook we de pelgrims’ route Camino de Santiago vanuit Ferrol liepen met een internationale groep van 25 jongeren).
2Hoe was je woonsituatie?
Ik deelde een flat samen met 3 andere vrijwilligers. Ik had mijn eigen kamer en we deelden badkamer, huiskamer en keuken. Het was altijd gezellig om samen in de flat te wonen, en ook leuk omdat iedereen uit verschillende landen kwam.
3Hoe was het contact met andere ESC vrijwilligers?
Heel goed. Als vrijwilligers waren we een soort van kleine familie en we deden in principe alles samen, dus zowel samen werken maar ook heel veel leuke dingen na het werk (reizen, samen eten, dansen, film kijken etc.). Dus de sfeer was altijd super goed en gezellig
4Hoe kijk je terug op de meerdaagse on-arrival en eventuele mid-term trainingen?
Ik vond de on-arrival en mid-term trainingen erg nuttig omdat je een hele hoop activiteiten deed die handig waren om het beste te halen uit je eigen project. Dus dingen zoals leerdoelen stellen, verbeterpunten, maar ook reflectie over wat je nu eigenlijk gedaan en geleerd hebt. Verder was het ook gewoon super tof om andere vrijwilligers te leren kennen, vrienden te maken en te horen over wat voor soort projecten zij deden. Het is erg leuk omdat een hele hoop vrijwilligers toch soortgelijke ervaringen hebben en het is dan gaaf om dat samen te kunnen delen, en ook de kans weer krijgt om te leren over elkaars culturen en achtergronden.
5Wat heb je geleerd van je tijd als ESC vrijwilliger?
Ik heb een hele hoop geleerd tijdens mijn tijd als vrijwilliger, maar ik denk dat ik het meest heb geleerd als het gaat om project management. Tijdens mijn tijd in Spanje heb ik geleerd om verschillende projecten (zowel grotere als kleinere projecten) op te zetten, dus van de eerste beginselen tot aan de complete implementatie van een project (met name binnen de Erasmus+ wereld). Dit hield in projecten schrijven, contact met partners en deelnemers, het geld binnen halen om het te realiseren, het opzetten van de activiteiten tot aan de laatste details regelen. Ik heb dus de kans gekregen om te werken aan alle stappen die nodig zijn om een project te realiseren.
6Wat is je beste herinnering aan je tijd als ESC vrijwilliger?
Ik heb niet per definitie één herinnering die eruit springt, maar als ik terug denk aan de mooiste momenten dan waren het toch wel de tijden dat ik samen was met de andere vrijwilligers, waarbij we heel goed met elkaar konden lachen en eindeloos praatten over van alles en nog wat. Gewoon het gevoel van samen zijn en dat je je op je plek voelt.
7Waar moest je het meeste aan wennen in het land waar je ESC deed?
In het begin was het met name lastig dat ik de taal bijna niet sprak en ik moest dus ook wennen aan het feit dat alles net een beetje meer moeite koste dan in Nederland om zo ook de taalbarrière te overkomen. Verder was het ook wennen aan de conceptie van tijd en afspraken maken. In Spanje is het een stuk relaxter en is het niet zo belangrijk om op tijd te zijn. Verder gaan de dingen ook een stuk langzamer door de bureaucratie en de politiek. Dit maakt het wel een stuk lastiger om projecten te organiseren omdat de dingen nogal anders kunnen gaan dan gepland, dus dit is wel iets waar ik aan moest wennen en ook flexibel in moest zijn. In het begin was dat soms lastig, maar op een gegeven moment wen je eraan en weet je hoe je ermee om moet gaan.
8Hoe was het contact met Eastpackers als zendorganisatie?
Heel chill en goed verzorgd. Ik had in principe niet heel veel contact met Eastpackers omdat het niet perse nodig was, maar als ik ergens hulp bij nodig had of vragen had, dan kreeg ik altijd super snel een reactie. Ruben is ook een toffe gozer en we hebben een aantal keer geskyped voor, tijdens en na het project om alle zaken goed te regelen en elkaar updates te geven over hoe het ging, dus dat was ook helemaal prima.
9Hoe kijk je in het algemeen terug op je tijd als ESC vrijwilliger?
Het is lastig om in een aantal woorden samen te vatten, maar in het kort: ik had deze ervaring nooit niet willen missen. Dus is kijk terug op mijn ESC tijd met een hele hoop toffe ervaringen en goede herinneringen. Het heeft mijn ogen op verschillende manieren geopend, de mogelijkheid gegeven om heel veel te leren en ook nog eens super toffe mensen te leren kennen. Dus als je de kans krijgt om een ESC project te doen, dan raad ik dat 100% aan.
10Welk advies zou je toekomstige ESC’ers willen meegeven?
ESC vrijwilliger zijn is echt een super toffe ervaring, je kan zo veel leren en aan het einde van het project heb je als het goed is een hele hoop mooie herinneringen en goede vrienden. Wel is het zo dat dit niet alleen afhangt van je ontvangst organisatie, maar het is ook super belangrijk om een goede houding te hebben om het meeste uit je ESC te halen. Zelf heb ik meegemaakt dat het heel belangrijk is om flexibel te zijn, dat je open staat om nieuwe dingen te proberen en ook zelf initiatief neemt. Ook als je ergens problemen mee hebt of je de dingen graag anders ziet, praat erover en probeer altijd goede relaties te onderhouden met je medevrijwilligers en andere mensen op het project. Als jij je op je plekje voelt en een nieuw thuis weet te creëren met de mensen om je heen in het nieuwe land waar je bent, dan heb je sowieso een top ervaring.
vrijwilligerswerk evs spanje
Cecilia 1