fbpx

Benjamin Looijen – Oekraïne

Walter Dirk Hicks – Georgië
21 november 2019
Richard Posthumus – Georgië
13 september 2019
Benjamin Looijen
26
Soemy, Oekraïne
12 maanden
 
1Wat voor vrijwilligerswerk deed je?
Het bezoeken van middelbare scholen, en het organiseren van verscheidene educatieve projecten in Soemy en de regio.
2Hoe was je woonsituatie?
Ik woonde samen met andere vrijwilligers in een ruim appartement. Het was een appartement in een oud Sovjet-flat gebouw. Helaas leefden wij in een district waar water niet altijd werkte, en dit resulteerde in weken (en soms maanden) zonder (warm) water. Echter kan ik niet klagen, want wij hadden tenminste water, in tegenstelling tot andere vrijwilligers die in andere delen van de stad woonden. Verder weinig problemen gehad.
3Hoe was het contact met andere ESC vrijwilligers?
Ik woonde samen met andere vrijwilligers in een ruim appartement. Ik kon goed opschieten met de Turken, Macedoniërs, Bulgaren en Duitsers met wie ik samen woonde. Mijn ervaring is echter niet representatief, want het kon ook nog weleens moeilijk zijn tussen bepaalde persoonlijkheden in een ander appartement.
4Hoe kijk je terug op de meerdaagse on-arrival en eventuele mid-term trainingen?
De on-arrival training was heel interessant (en een avontuur, vooral wanneer ik nog niet eerder 18 uur lang met de trein door de nacht reed om naar de andere kant van het land te komen). Het was nuttig als voorbereiding voor het vrijwilligerswerk, en een mooi moment om te horen van andere vrijwilligers wat zij allemaal doorgaan.
5Wat heb je geleerd van je tijd als ESC vrijwilliger?
Flexibel zijn. In Oekraïne is het idee van plannen maar een richtlijn, geen verplichting. Het gebeurde meer dan eens dat je plan voor de dag uitgesteld moest worden vanwege een plotselinge verandering op kantoor.
6Wat is je beste herinnering aan je tijd als ESC vrijwilliger?
Tijd spenderen met de internationale en lokale vrienden die je onvermijdelijk maakt.
7Waar moest je het meeste aan wennen in het land waar je ESC deed?
Het was spannend wanneer je een gesprek in het Russisch of Oekraïens voert, vooral in het begin, wanneer je realiseert hoe weinig Engels hier gesproken wordt.
8Hoe was het contact met Eastpackers als zendorganisatie?
Contact met Eastpackers verliep zonder problemen, en ik onderhield een goede band met mijn contactpersoon binnen de organisatie.
9Hoe kijk je in het algemeen terug op je tijd als ESC vrijwilliger?
Als een geweldig avontuur die ik niet had willen missen.
10Welk advies zou je toekomstige ESC’ers willen meegeven?
Ga ervoor en kijk niet om. En ga vooral voor een langere tijd. Twee maanden (zoals sommigen deden) is veel te kort om dit avontuur te beleven.
Benjamin Looijen II
Benjamin Looijen I