fbpx
Johnnyboy – Marokko
22 juli 2020
Kevin Kooij – Portugal
22 juli 2020
Bart Dam
20
Yerevan, Armenië
5 maanden
 
1Wat voor vrijwilligerswerk deed je?
foto’s en video’s maken en bewerken. Ondersteuning klimaatproject. Website onderhouden. Dagelijkse bezigheden organisatie. Bijeenkomsten internationale jongeren bijwonen.
2Hoe was je woonsituatie?
Appartement gedeeld met 1 of 2 andere vrijwilligers. Net wat klein voor 3 personen, isolatie niet heel goed. Maar verder een mooi appartement van alle gemakken voorzien.
3Hoe was het contact met andere ESC vrijwilligers?
Samenwerken en samenwonen. Ook veel contact met andere internationale niet ESC-vrijwilligers gehad. Het contact was altijd goed.
4Hoe kijk je terug op de meerdaagse on-arrival en eventuele mid-term trainingen?
Deze heb ik niet gehad. Vermoedelijk door Corona.
5Wat heb je geleerd van je tijd als ESC vrijwilliger?
Internationaal samenwerken, kennismaking met veel culturele verschillen, een bepaald individualisme in een totaal onbekende omgeving.
6Wat is je beste herinnering aan je tijd als ESC vrijwilliger?
Een aantal avonden waar veel internationale vrijwilligers bijeenkwamen, maar ook het contact met alle Duitse vrijwilligers in de stad. Maar vooral ook de gastvrijheid van de mensen.
7Waar moest je het meeste aan wennen in het land waar je ESC deed?
Alles viel eigenlijk wel heel erg mee. Grootste punt is dat mensen het niet zo nauw nemen met de tijd. En volgepropte bussen waren ook niet altijd even fijn. Hoe het hele OV-systeem in elkaar zit (of eigenlijk niet in elkaar zit), was wel het punt waar ik het meest aan moest wennen.
8Hoe was het contact met Eastpackers als zendorganisatie?
Ging altijd goed, ik heb nooit lang hoeven wachten op een reactie.
9Hoe kijk je in het algemeen terug op je tijd als ESC vrijwilliger?
Het was een hele mooie tijd, jammer dat het vroegtijdig gestopt is. Ik ben blij dat ik het gedaan heb en vooral ook dat ik voor Armenië heb gekozen. Er bestaan mooiere landen, maar de gastvrijheid van mensen en het lekkere (en goedkope) eten waren me veel meer waard. Yerevan is een hele drukke, maar rustige stad. Er wonen veel mensen, maar je voelt je geen moment onveilig in de stad.
10Welk advies zou je toekomstige ESC’ers willen meegeven?
Zorg dat je voordat je een keuze maakt voor een project goed weet waar je terecht komt. Waar slaap je? Wat doe je precies op een dag? Met wie werk je samen? Ik ben er zelf iets te naïef ingegaan.
Bart Dam II
Bart Dam I