fbpx
Thirza van ‘t Rood – Spanje
11 maart 2019
Jan de Meijer – Portugal
31 augustus 2018
Anouska Wright
18
Kosovo
15 dagen
 
1Wat voor vrijwilligerswerk deed je?
Bij de Bear Sanctuary Prishtina deed ik vrijwilligerswerk met 14 vrijwilligers uit allemaal landen in Europa. We hadden culturele uitwisselingen, workshops over dierenwelzijn, duurzaamheid, flora in de buurt en Erasmus. Ook gingen we de beren voeren, fruit voor ze plukken, enrichment maken, afval opruimen, afvalbakken maken, educatieve documentaires kijken (en The Jungle Book, bear necessities!), tassen maken en die verkopen op een wijnfestival en hebben we gehiked door de bergen, de steden (Pristina en Prizren), yoga gedaan, taallessen gevolgd, gezwommen en een band vormen met elkaar bij het kampvuur!
2Hoe was je woonsituatie?
We sliepen in tenten in het midden van de berenopvang.
3Hoe was het contact met andere EVS vrijwilligers?
Met de andere vrijwilligers heb ik ontzettend veel lol gehad en veel van geleerd. Iedereen was heel interessant, internationaal gericht, open minded en divers.
4Wat heb je geleerd van je tijd als EVS vrijwilliger?
Dit was de eerste keer dat ik alleen in het buitenland was, en ik heb geleerd dat het minder eng is dan het lijkt om alleen te reizen. Ook heb ik geleerd dat iedereen zijn eigen persoonlijke belevenis en culturele gewoontes heeft, maar dat die diversiteit juist heel leuk is en je zo erg interessante discussies krijgt en de verschillen je weer een ander perspectief laten inzien.
5Wat is je beste herinnering aan je tijd als EVS vrijwilliger?
Elke dag was anders en heeft daardoor bijzondere herinneringen. De onverwachte, diepe gesprekken met mensen die je eigenlijk helemaal niet zo goed kent zijn me erg dierbaar. Ook heb ik erg genoten van dansen op het wijnfestival en zwemmen in het meer. Natuurlijk was het werk bij de beren doen heel leerzaam en om nooit te vergeten.
6Waar moest je het meeste aan wennen in het land waar je EVS deed?
Het was erg intens om ineens twee weken lang met onbekende mensen te zijn. Af en toe nam ik gewoon even mijn rust door zelf een wandeling te maken of even naar huis te bellen. Het is oké om niet áltijd 100% actief te zijn, zo kon ik juist weer helemaal met plezier meedoen!
7Hoe was het contact met Stichting UcDean als zendorganisatie?
Het contact was heel fijn. Ondanks dat UcDean vooral long term projecten doet, konden ze me goed helpen met dit short term project en heb ik zonder problemen een geweldige tijd gehad in Kosovo!
8Hoe kijk je in het algemeen terug op je tijd als EVS vrijwilliger?
Dit was een van de meest bijzondere en leerzame ervaringen in mijn leven. In zo’n korte tijd heb ik een geweldige groep vrienden erbij gekregen, mezelf uitgedaagd en veel geleerd over andere culturen!
9Welk advies zou je toekomstige EVS’ers willen meegeven?
Doe het! Zet de twijfels aan de kant en ga je dromen achterna.
Anouska in Kosovo II
FAD8B74F-422A-462B-9BF7-F5B8C8AFBA55