Gdansk

Gdansk is de parel van de Baltische Zee: een voormalige handelsstad met Duitse invloeden en een lange, bewogen geschiedenis. Momenteel is Gdansk de op drie na grootste stad van Polen. De stad en omgeving zijn één van de grote toeristische verrassingen van Polen. 

Gdansk heeft bezoekers veel te bieden. Hier bevinden zich bijvoorbeeld twee van de beste historische musea van Polen: het indrukwekkende European Solidarity Center is gelegen in het havengebied, waar in de jaren tachtig onder leiding van vakbondsleider Lech Walesa het Poolse verzet tegen het communisme begon. Even verderop bevindt zich het Tweede Wereldoorlogsmuseum, vlakbij de plek waar in 1939 de oorlog begon met de Duitse invasie van het Poolse schiereiland Westerplatte. Beide musea bedienen zich van de modernste technieken om een overrompelende multimedia-ervaring te bieden die zelfs op bezoekers met relatief weinig voorkennis veel indruk maakt.

Naast musea biedt Gdansk ook een prachtige historische binnenstad, die in de Tweede Wereldoorlog weliswaar flink beschadigd raakte, maar glorieus werd herbouwd. Vanuit het centrum neem je eenvoudig de boot naar de nabijgelegen bruisende badplaats Sopot, het mooie schiereiland Hel - dat feitelijk een bosrijk paradijs is met grote zandstranden en fijne fietsroutes, of de hippe havenstad Gdynia, het Rotterdam van Noord-Polen, met tal van leuke restaurants, een kabelbaan, veel winkels én nog een topmuseum: het migratiemuseum van Polen.

Het centrum van Gdansk leent zich ook goed voor een kano of kayakavontuur. Geweldige uitzichten heb je niet alleen vanuit het enorme reuzenrad dat een groot deel van het jaar in het oude pakhuisdistrict staat, maar ook vanaf verschillende voormalige forten rondom het centrum. Het mooiste punt ligt achter het station en wordt gemarkeerd door een enorm kruis ter ere van 2000 jaar Christendom. Ook het hier naast gelegen interactieve wetenschapsmuseum Hevelanium is een aanrader.

Gdansk beschikt over één van de beste OV-netwerken van Polen. Lokale treinen rijden 24 uur per dag elke tien minuten tussen Gdynia, Sopot en Gdansk. De stad heeft verder een uitgebreid netwerk van trams, bussen en trolleybussen (in Gdynia en Sopot). Gdansk heeft tot slot een uitstekend netwerk van fietspaden. Deelfietsen zijn overal beschikbaar en de route langs de kust van Gdansk naar Gdynia is een aanrader in de zomer.