ERASMUSPLUS

ESC – Vrijwilligerswerk

Met Eastpackers kun je kosteloos vrijwilligerswerk in het buitenland doen. Wij financieren dit met een subsidie van de EU (Erasmus+) waardoor jouw deelname dus gratis is. Sterker nog: je krijgt zelfs maandelijks zakgeld. 

Dit programma van de EU heet ‘European Solidarity Corps’ en is een unieke kans voor iedereen tussen de 18 tot 30 jaar oud om ervaring in het buitenland op te doen. De projecten duren doorgaans tussen de 5 en de 12 maanden en je kunt aan de slag bij ongeveer 7000 goedgekeurde organisaties, verspreid over alle EU-lidstaten en de buurlanden van de EU, inclusief Noord-Afrika, Balkan, de Kaukasus, Rusland en het Midden-Oosten. 

Vrijwilligerswerk via het European Solidarity Corps is inclusief:

Gratis reis
– Gratis accommodatie 
– Gratis taalcursus
– Gratis aanvullende zorgverzekering
– Gratis trainingen (3),: 
– Persoonlijke mentor die altijd voor je klaarstaat; 
 + zakgeld 
 + vergoeding voor eten/drinken
 + vergoeding van eventuele visumkosten en vaccinatiekosten
 

Je kunt een project vinden op vier manieren:

1 Meld je aan via de ESC website. Hier kun je jouw gegevens en wensen achterlaten. Organisaties die vrijwilligers zoeken, kunnen dan contact met jou opnemen als jij past binnen het profiel dat zij zoeken.

2. Ga naar de portal met alle organisaties die op dit moment een openstaande vacature hebben. Dit zijn honderden organisaties die voor een bepaalde datum vrijwilligers zoeken. Bij deze vacatures staan contactgegevens om te solliciteren.

3. Ga naar onze pagina met partners die een openstaande vacature hebben. Deze organisaties werken vaak exclusief met Eastpackers samen en bieden hoge kwaliteit begeleiding en een uitdagende leerervaring. Plaatsing kan hier vrij snel verlopen.

4. Neem een kijkje in de grote Europese database waarin alle organisaties die meedoen aan ESC zijn te vinden. Dit is een database met meer dan 7000 organisaties die lang niet allemaal een vacature open hebben staan. Je moet dus eerst vragen of ze plek hebben en stuurt als het ware een open sollicitatie.

Hoe te beginnen? 

Het ESC biedt veel mogelijkheden. Het is soms moeilijk om overzicht te krijgen in het enorme aanbod. Ook is het programma vanwege de gunstige financiële voorwaarden best populair. Het kan dus een uitdaging zijn om zelf een project te vinden.

Eastpackers helpt je hierbij. Je krijgt van ons een intakegesprek, een persoonlijke mentor en een plaatsingsgarantie. We helpen je net zolang tot je een project hebt gevonden dat bij je past. Daarna regelen we je reis, verzekering en een voorbereidende training. En tijdens je project houden we contact zodat je altijd op ons kunt terugvallen. Je kunt alleen aan het European Solidarity Corps meedoen als je wordt gezonden (en begeleid) door een organisatie in je eigen land. Zo waarborgt de Europese Unie de kwaliteit van het programma.

Meld je daarom eerst aan via het Eastpackers aanmeldformulier

Ervaringen

Wil je weten hoe enkele van de vrijwilligers die Eastpackers heeft uitgezonden hun ESC-tijd hebben ervaren? Lees hun ervaringsverhalen dan hier.

Veelgestelde vragen

Wat doet Eastpackers?

De volgende services bieden wij aan:

 • Wij helpen je bij het maken van je keuze voor een land en type project
 • Wij hebben meestal actuele vacatures beschikbaar met gegarandeerde plaatsing
 • Persoonlijk in-take gesprek in Nederland (in 7 verschillende steden) om je wensen, talenten en verwachtingen door te spreken en al je vragen over internationaal vrijwilligerswerk te beantwoorden
 • Skype consults, e-mail support of telefonische hulp zoveel je nodig hebt
 • Een persoonlijke begeleider, die veel ervaring heeft met internationaal vrijwilligerswerk en altijd voor je klaar staat, vóór en tijdens je project
 • Wij zorgen ervoor dat je kosteloos deelneemt aan een voorbereidende trainingsdag in Nederland. Wij betalen voor deze training bovendien je reiskosten.
 • Wij onderhouden contact met je tijdens je project en ondersteunen indien nodig
 • Wij onderhouden contact met de organisatie waar je werkt en ondersteunen indien nodig
 • Hulp bij het schrijven van een overtuigende motivatiebrief in het Engels
 • Hulp bij het opstellen van een goed CV in het Engels
 • Aanbevelingsbrieven voor gastorganisaties
 • Training voor sollicitatiegesprek in het Engels
 • Dagelijkse bereikbaarheid, ook 's avonds en in het weekeinde.
 • Voorbereidend bezoek aan het land, de stad of het project van je keuze (optioneel, meerkosten)
Waar kun je vrijwilligerswerk doen?

Met Eastpackers kun je vrijwilligerswerk doen in meer dan 50 landen. Dat zijn alle lidstaten van de Europese Unie, maar ook tal van buurlanden in Oost-Europa, de Kaukasus, Balkan, voormalige Sovjet-Unie, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Wij zijn de enige organisatie in Nederland die vrijwilligerswerk met een ESC subsidie aanbiedt in buurlanden van de EU.

Hoe lang duren de projecten?

Vrijwilligerswerk via het European Solidarity Corps is kiezen voor vrijwilligerswerk met impact. Je dompelt je onder in een andere cultuur, leert de taal en plaatselijke gebruiken, reist rond en draagt écht bij aan het werk en de doelstellingen van een lokale organisatie. Daarom duren de vrijwilligerswerkprojecten vaak tussen de 5 en de 12 maanden. Dat is een ideale periode om echt verschil te maken. En of je nu 2, 6 of 12 maanden gaat: al je kosten worden vergoed. Een langer project levert je dus op alle fronten veel meer op. 

Heb je een kwetsbare achtergrond of gezondheid, ben je nog nooit in het buitenland geweest of wil je ervaren of vrijwilligerswerk iets voor jou is? Dan kun je soms voor speciale, kortdurende projecten van 2 tot 5 maanden in aanmerking. 

Hoe werkt het met de subsidie?

In Europa zijn ruim 7000 organisaties door de Europese Unie geaccrediteerd (goedgekeurd) om jongeren als vrijwilligers te zenden of te ontvangen. Eastpackers is één van deze organisaties. Geaccrediteerde organisaties kunnen hiervoor subsidie aanvragen. Wij zenden uitsluitend vrijwilligers en ontvangen dus geen buitenlandse vrijwilligers in Nederland.

Alle ESC projecten komen in aanmerking voor een EU-subsidie. Als deelnemer hoef je hier niets voor te doen. Jouw zendorganisatie regelt de subsidie. De meeste zendorganisaties kunnen uitsluitend deelnemers zenden naar landen binnen de Europese Unie. Eastpackers is de enige Nederlandse zendorganisatie met een accreditatie om ook vrijwilligers naar landen buiten de Europese Unie te zenden. 

Wij garanderen dat je altijd binnen drie maanden een plek kunt vinden. Zo maken wij internationaal vrijwilligerswerk niet alleen betaalbaar, maar ook uiterst flexibel.

Voorwaarden
 • Je bent tussen de 18 en 30 jaar
 • Je bent beschikbaar voor minimaal vijf maanden. Bij uitzondering zijn ook kortere plaatsingen mogelijk. Vraag naar de mogelijkheden.
 • ESC is géén stage of onderdeel van een formele opleiding. Je kunt dus geen ESC doen om te voldoen aan een verplichting vanuit je opleiding. 
 • Begin op tijd met plannen. Je hebt méér keuze als je minstens 3-5 maanden van te voren begint met het zoeken naar een project.
 • Je bent in Nederland woonachtig. Woon je in België of een ander land? Zoek dan een zendorganisatie in dat land. 
 • Je kunt één keer meedoen aan ESC vrijwilligerswerk
Kosten

Eastpackers begeleidt je gratis in alle stappen vóór je vertrek, tijdens je project en na afloop. Je krijgt een persoonlijke mentor die 7 dagen per week voor je klaar staat. We zijn dagelijks bereikbaar van 09.00 uur tot 00.00 uur, sturen je wekelijks exclusieve vacatures en bieden een plaatsingsgarantie. 

Om misbruik van onze inspanningen te voorkomen, vragen wij wel om een borg bij inschrijving van € 75. Daarmee behoort ons inschrijfgeld tot het laagste van Nederland voor vergelijkbaar vrijwilligerswerk. 

Je krijgt je inschrijfgeld bovendien volledig terug als je met Eastpackers als zendorganisatie een project van tenminste zes maanden volledig hebt afgerond of als je je binnen 28 dagen na je aanmelding terugtrekt. Je zit dus nergens aan vast en je inschrijving is volledig vrijblijvend. 

EN European Solidarity Corps LOGO CMYK