ERASMUSPLUS

ESC – Vrijwilligerswerk

Met Eastpackers kun je kosteloos vrijwilligerswerk in het buitenland doen. Wij financieren dit met een subsidie van de EU (Erasmus+) waardoor jouw deelname dus gratis is. Sterker nog: je krijgt zelfs maandelijks zakgeld. 

Dit programma van de EU heet ‘European Solidarity Corps’ en is een unieke kans voor iedereen tussen de 18 tot 30 jaar oud om ervaring in het buitenland op te doen. De projecten duren doorgaans tussen de 4 en de 12 maanden en je kunt aan de slag bij ongeveer 7000 goedgekeurde organisaties, verspreid over alle EU-lidstaten en de buurlanden van de EU, inclusief Noord-Afrika, Balkan, de Kaukasus, Rusland en het Midden-Oosten. 

Vrijwilligerswerk via het European Solidarity Corps is inclusief:

Gratis reis
– Gratis accommodatie 
– Gratis taalcursus
– Gratis aanvullende zorgverzekering
– Gratis trainingen (3),: 
– Persoonlijke mentor die altijd voor je klaarstaat; 
 + zakgeld 
 + vergoeding voor eten/drinken
 + vergoeding van eventuele visumkosten en vaccinatiekosten
 

Je kunt een project vinden op vier manieren:

1 Meld je aan via de ESC website. Hier kun je jouw gegevens en wensen achterlaten. Organisaties die vrijwilligers zoeken, kunnen dan contact met jou opnemen als jij past binnen het profiel dat zij zoeken.

2. Ga naar de portal met alle organisaties die op dit moment een openstaande vacature hebben. Dit zijn honderden organisaties die voor een bepaalde datum vrijwilligers zoeken. Bij deze vacatures staan contactgegevens om te solliciteren.

3. Ga naar onze pagina met partners die een openstaande vacature hebben. Deze organisaties werken vaak exclusief met Eastpackers samen en bieden hoge kwaliteit begeleiding en een uitdagende leerervaring. Plaatsing kan hier vrij snel verlopen.

4. Neem een kijkje in de grote Europese database waarin alle organisaties die meedoen aan ESC zijn te vinden. Dit is een database met meer dan 7000 organisaties die lang niet allemaal een vacature open hebben staan. Je moet dus eerst vragen of ze plek hebben en stuurt als het ware een open sollicitatie.

Hoe te beginnen? 

Het ESC biedt veel mogelijkheden. Het is soms moeilijk om overzicht te krijgen in het enorme aanbod. Ook is het programma vanwege de gunstige financiële voorwaarden best populair. Het kan dus een uitdaging zijn om zelf een project te vinden.

Eastpackers helpt je hierbij. Je krijgt van ons een intakegesprek, een persoonlijke mentor en een plaatsingsgarantie. We helpen je net zolang tot je een project hebt gevonden dat bij je past. Daarna regelen we je reis, verzekering en een voorbereidende training. En tijdens je project houden we contact zodat je altijd op ons kunt terugvallen. Je kunt alleen aan het European Solidarity Corps meedoen als je wordt gezonden (en begeleid) door een organisatie in je eigen land. Zo waarborgt de Europese Unie de kwaliteit van het programma.

Meld je daarom eerst aan via het Eastpackers aanmeldformulier

Ervaringen

Wil je weten hoe enkele van de vrijwilligers die Eastpackers heeft uitgezonden hun ESC-tijd hebben ervaren? Lees hun ervaringsverhalen dan hier.

Veelgestelde vragen

EN European Solidarity Corps LOGO CMYK