Myrthe

Ananda Valley, Portugal

Myrthe

12 maanden in Ananda Valley, Portugal

Mijn verhaal:

Ik deed verschillende soorten werk in een spirituele eco-village, met name hulp op de boerderij in alle facetten en seizoenen, en fondsenwerving, voornamelijk met Erasmus+. Maar ik heb ook vrijwilligerscoördinatie gedaan, de management en organisatie van ons verblijf in de winter, en hulp in de organisatie van onze evenementen (logistiek). 

Ik heb ontzettend veel geleerd! Zo heb ik heb nieuwe en verbeterde vaardigheden en kennis in interpersoonlijke communicatie, talen, omgang met anderen van verschillende culturen en achtergronden, meditatie, yoga, duurzame leefstijl en gedrag, lokaal eten, het duurzaam en organisch verbouwen van fruit en groentes, koken voor grote groepen met een specifiek dieet, begrip van permacultuur en regeneratieve landbouw, de Portugese cultuur en andere Europese culturen (inclusief Frans Guinea!), het aansturen en coordineren van vrijwilligers, de management van het project, fondsenwerving en het designen van projecten en evenementen, en nog heel veel meer geleerd.

Mijn mooiste herinnering is moeilijk te beschrijven, mijn tijd bracht zoveel dagen van schoonheid en blijdschap, connectie en familie. Bijna iedere nacht op de boerderij keek ik naar boven om een lucht vol met sterren waar te mogen nemen, en dergelijke momenten, hoewel veelvoorkomend, lieten me altijd achter met een gevoel van verwondering en dankbaarheid. Een voorbeeld van een specifiek moment was mijn verjaardag, ik was hier nog maar een maand of vier en het was winter, maar het was de eerste warme dag in Portugal, en daardoor hadden we ter ere van mijn verjaardag een picnic lunch en een kampvuur avond. Meerdere mensen hadden cake voor me gemaakt, en ik voelde me erg geliefd. Het was letterlijk en figuurlijk de warmste verjaardag die ik heb mogen vieren in mijn 26 jaar op deze planeet

Bijna iedere nacht op de boerderij keek ik naar boven om een lucht vol met sterren waar te mogen nemen, en dergelijke momenten, hoewel veelvoorkomend, lieten me altijd achter met een gevoel van verwondering en dankbaarheid

Hoe was je woonsituatie?

Mijn vrijwilligerswerk speelde zich af in een ecodorp en boerderij, waar ik in een dorm of in een tent sliep. De faciliteiten waren vrij simpel, het gebouw waar we in sliepen is niet een volledig geïsoleerd huis, de toiletten zijn compost toiletten, de douches zijn buiten en het water wordt verwarmd om zonne-energie. Maar deze manier van leven past perfect bij de setting: een prachtige natuurlijke omgeving, in de nabijheid van het berggebied Serra de Estrela, met een rivier die door de boerderij stroomt. In de winter verbleef ik in een huis vlakbij de boerderij, omdat het anders te oncomfortabel is.

Hoe was het contact met de andere vrijwilligers?

Ik heb voornamelijk contact gehad met ESC vrijwilligers binnen in het Ananda Valley project. Dit contact was erg goed en positief, en we konden veel met elkaar delen; leuke activiteiten, gedeelde interesses, maar ook de moeilijkheden van het leven in een community in het buitenland.

Hoe kijk je terug op de trainingen waar je aan deelnam?

De ESC training voor mij was vrij onnodig, hoewel het leuk was om met andere vrijwilligers in Portugal te delen. Toch vond ik het een beetje tijdsverspilling. Het duurde voor mij te lang, ik leerde niet veel, en omdat het online moest i.v.m. Covid, leverde het niet zoveel op qua connectie met anderen. Ik wilde daarom liever mijn tijd besteden in mijn project, aangezien ik hier offline met mensen kon communiceren.

Waar moest je het meest aan wennen in het land waar je vrijwilligerswerk deed?

Het leven in een internationale, spirituele community is iets waar ik het meest aan moest wennen. Zo voelde het niet helemaal, omdat ik in het begin heel enthousiast was. Na een paar maanden merkte ik echter hoe vermoeiend het is om continu onder de mensen te zijn, en niet alleen met ze te wonen maar ook met ze te werken. Dit is iets waar ik continu een balans in moest vinden, waarbij ik probeerde ook tijd te maken voor mezelf, en ook om leuke activiteiten te ondernemen met de anderen, niet alleen de dagelijkse taken.

Hoe was je contact met Eastpackers?

Mijn contact met Eastpackers was erg prettig. De situatie waarin ik bij Eastpackers kwam was vrij ongewoon, maar niets leek daarin een probleem. Ik had het gevoel dat ik altijd bij Ruben terecht kon mocht dat nodig zijn, en hij antwoordde vriendelijk en snel.

Welk advies zou je toekomstige ESC'ers willen meegeven?

Wees open, geef je project een kans, zie de moeilijkheden als leerervaringen, maar blijf ook bij jezelf en luister naar jezelf. Communiceer, ook als dat moeilijk is, en geef aan wat je nodig hebt, waar je grenzen liggen, wat je wil. Er zijn altijd mogelijkheden om jouw mogelijkheden en gewenste leerervaring te koppelen aan de behoeftes van het project. En geniet!