Benjamin

Oekraïne

Benjamin

12 maanden in Oekraïne

Mijn verhaal:

Ik heb twaalf maanden in Sumy gewoond, een plek die bijna niemand kent, in het noorden van Oekraïne. Mijn werk bestond uit het bezoeken van middelbare scholen, en het organiseren van verscheidene educatieve projecten in de stad en provincie. Ik heb veel vrienden gemaakt onder de lokale bevolking en was het liefst nog langer gebleven.

Mijn tijd als ESC vrijwilliger was een geweldig avontuur dat ik niet had willen missen.

Hoe was je woonsituatie?

Ik woonde samen met andere vrijwilligers in een ruim appartement. Het was een appartement in een oud Sovjet-flat gebouw. Helaas leefden wij in een district waar water niet altijd werkte, en dit resulteerde in weken (en soms maanden) zonder (warm) water. Echter kan ik niet klagen, want wij hadden tenminste water, in tegenstelling tot andere vrijwilligers die in andere delen van de stad woonden. Verder weinig problemen gehad.

Hoe was het contact met de andere vrijwilligers?

Ik woonde samen met andere vrijwilligers in een ruim appartement. Ik kon goed opschieten met de Turken, Macedoniërs, Bulgaren en Duitsers met wie ik samen woonde. Mijn ervaring is echter niet representatief, want het kon ook nog weleens moeilijk zijn tussen bepaalde persoonlijkheden in een ander appartement.

Hoe kijk je terug op de trainingen waar je aan deelnam?

De on-arrival training was heel interessant (en een avontuur, vooral wanneer ik nog niet eerder 18 uur lang met de trein door de nacht reed om naar de andere kant van het land te komen). Het was nuttig als voorbereiding voor het vrijwilligerswerk, en een mooi moment om te horen van andere vrijwilligers wat zij allemaal doorgaan.

Waar moest je het meest aan wennen in het land waar je vrijwilligerswerk deed?

Het was spannend wanneer je een gesprek in het Russisch of Oekraïens voert, vooral in het begin, wanneer je realiseert hoe weinig Engels hier gesproken wordt.

Hoe was je contact met Eastpackers?

Contact met Eastpackers verliep zonder problemen, en ik onderhield een goede band met mijn contactpersoon binnen de organisatie.

Welk advies zou je toekomstige ESC'ers willen meegeven?

Ga ervoor en kijk niet om. En ga vooral voor een langere tijd. Twee maanden (zoals sommigen deden) is veel te kort om dit avontuur te beleven.