Alise

Zweden

Alise

10 maanden in Zweden

Mijn verhaal:

Hallo ik ben Alise en ik deed vrijwilligerswerk in een eco-village in Zweden. Waar ik vooral veel mee bezig ben geweest zijn verschillende bouwprojecten, meehelpen in een biodynamische en permacultuur tuin, zorgen voor de schepen/kippen, hekken maken rondom het terrain, community-building, en verschillende boerderij taken zoals bomen m.b.v. een machine in stukken hakken voor brandhout, tractor leren rijden om hooi in het veld te maaien en op te halen, schilderen, stal schoonmaken etc.

Het is moeilijk kort samen te vatten wat ik heb geleerd omdat het enorm veel was. Maar om er een paar op te noemen: Verschillende praktische skills zoals tuinieren, basic bouw skills (verschillende schuren gebouwd, metalen daken gemaakt, verschillende dingen gerepareerd), geleerd om de tractor te besturen en verschillende machines, geleerd om hekken om het terrein heen te maken (elektrisch en niet elektrisch) etc. Maar vooral ook veel sociale skills ontwikkeld. Ik woonde in een community en als je 24/7 samenleeft en werkt met dezelfde mensen, leer je heel veel over jezelf, over feedback geven, over je aanpassen aan anderen, conflict resolutie en non-violent communication.

Ik denk dat een van mijn favoriete momenten was toen we samen met de vrijwilligers een kleimuur gingen bouwen voor de aanbouw van het huis. Dit was ontzettend leuk om te doen, ondanks dat het super warm was buiten. Maar wat ik ook heel erg leuk en bijzonder vond, was dat ik in juni samen met een vrijwilliger het gras mocht maaien en omdraaien (om te laten drogen) met de tractor op drie grote velden. De eigenaar heeft toen een paar dagen later het hooi opgehaald met de tractor en met de hele community samen hebben we dat hooi naar boven in de hooischuur gebracht (terwijl het 30-35 graden was buitn).  en vervolgens gingen we met de hele community

Voor mij is dit echt een ervaring die ik nooit zal vergeten en een ervaring die me echt heel erg veel heeft gebracht. Van tevoren had ik niet gedacht dat ik zoveel dingen zou leren en zo erg zou ontwikkelen als persoon. Ik heb niet alleen heel veel praktische en sociale skills ontwikkeld maar weet nu ook veel beter wat ik wil doen in mijn leven, welke waarden belangrijk voor mij zijn en op wat voor soort manier ik zou willen leven. Verder heb ik erg veel nieuwe vriendschappen opgebouwd en ontzettend veel inspirerende mensen ontmoet tijdens mijn ESC tijd.

Het was een mooie tijd, die ondanks corona een geweldige periode in mijn leven is.

Hoe was je woonsituatie?

Ik woonde in een huis samen met de andere vrijwilligers. Het huis had boven een slaapkamer met 2 stapelbedden en beneden een kamer met een stapelbed en een gezamenlijke keuken en woonkamer. De badkamer zat aan de buitenkant van het huis met een douche, wastafel, compost-toilet en wasmachine.

Hoe was het contact met de andere vrijwilligers?

Erg goed! Ontzettend leuke mensen ontmoet en goede vriendschappen opgebouwd. Door corona waren er helaas alleen short-term volunteers dus dat was jammer, maar alsnog goed naar mijn zin gehad.

Hoe kijk je terug op de trainingen waar je aan deelnam?

Ik vond de on-arrival training en mid-term training erg tegenvallen. Ik denk dat dit vooral komt doordat het online was. Maar eigenlijk alles wat ze vertelden wist ik al en ze waren niet goed voorbereid (de training begon 1.5 te laat, niet erg goed georganiseerd online, mensen hielden daardoor niet hun aandacht erbij). Maar ik kan me voorstellen data ls je daadwerkelijk andere vrijwilligers leert kennen en samen naar Stockholm gaat bijvoorbeeld dat dat heel anders is end at je dan ook veel makkelijker opdrachten kunt geven.

Waar moest je het meest aan wennen in het land waar je vrijwilligerswerk deed?

Waar ik het meeste aan moest wennen is dat Zweden een stuk terghoudener zijn dan Nederlanders en ook indirecter. Het kost tijd voordat je echt bevriend raakt met een Zweed, maar dan heb je ook echt vrienden voor het leven!

Hoe was je contact met Eastpackers?

Hele fijne en relaxte organisatie! Erg behulpzaam wanneer nodig en ik kreeg altijd snel reactie op vragen of als iets niet lekker liep. Ik voelde me serieus genomen en het contact voelde persoonlijk.

Welk advies zou je toekomstige ESC'ers willen meegeven?

ESC is echt een levens-veranderende ervaring voor mij geweest en zou het daarom iedereen aanraden. Het is misschien spannend om te bedenken dat je bijna een jaar in een ander land gaat wonen, waar je niemand kent en misschien de taal niet spreekt. Maar uit mijn ervaring leer je het meest en maak je de beste dingen mee als je uit je comfort-zone gaat! Dus ik zou zeggen, gewoon doen ;)!