fbpx

Eastpackers Masterclass Sovjet Architectuur

Eastpackers organiseert in het najaar van 2019 een unieke Masterclass Sovjet Architectuur. Tijdens vier avondvullende bijeenkomsten nemen experts van Eastpackers, architecten, planologen en wetenschappers je mee op een architectonische reis door de Sovjet-Unie van de jaren 60, 70 en 80, met een specifieke focus op Georgië.

Elke avond bestaat uit een lezing, film/documentaire, thematische wandeling of een combinatie hiervan. De bijeenkomsten vinden plaats op donderdagen in september, oktober en november 2019 en sluiten aan op de architectuurreis naar Georgië en Armenië die Eastpackers organiseert van 19 tot en met 26 oktober 2019.

Deelname aan deze masterclass (4 bijeenkomsten) kost slechts € 49. Losse bijeenkomsten zijn te bezoeken voor € 18. Deelnemers aan de architectuurreis krijgen € 30 korting wanneer zij de hele masterclass boeken. Alle bijeenkomsten vinden plaats in Amsterdam van circa 19.45 uur tot circa 22.15 uur.

Programma 

Donderdag 12 september: Documentaire Blocul / Het leven in een Sovjetflat (19.45 – 22.00 uur)

Voor elke grote stad in de voormalige Sovjet-Unie bestond een droombeeld: grote grijze torenflats zouden er de horizon sieren. Hier zou de ideale samenleving vorm krijgen. Grote, kwalitatief goede appartementen in groene buurten, waarin buurtbewoners – noeste arbeiders – naar elkaar zouden omkijken en voor elkaar zouden zorgen. In werkelijkheid liep het vaak net even anders, zeker na de val van de muur in 1989. Veel flats liepen leeg en de openbare ruimte verwaarloosde.

Deze avond staat in het teken van het leven in zo’n flat. Wie woonden er in de flats en wat deden zij daar? Was het een goed leven? En wat vonden de bewoners zelf eigenlijk van die utopische denkbeelden van architecten en stedenbouwers? Wij duiken in al deze vragen aan de hand van de Roemeense documentaire ‘Blocul’ (2016), over het leven in een Roemeense flat. De avond wordt ingeleid door een gastspreker (nader bekend te maken).

Donderdag 26 september: Stadswandeling: van utopie naar werkelijkheid in Amsterdam (19.15 – 21.30 uur)

De ideeën voor sovjetideaalsteden komen voort uit het modernistische gedachtegoed, waar de Frans-Zwitserse architect Le Corbusier één van de aanstichters van was in de jaren 1920 en 1930. Hij maakte radicale ontwerpen voor de ‘stad van de toekomst’. Die toekomst moest in het teken staan van gezamenlijk leven met de nadruk op kwaliteit voor binnen- en buitenruimten. Na de Tweede Wereldoorlog raakte dit gedachtegoed wereldwijd in zwang bij stedenbouwers, die op een goedkope manier op grote schaal dit ideaal konden realiseren.

Deze avond staat in het teken van een bezoek aan, en een wandeling door, het Bijlmer Museum – een fysiek museum én een groot stuk openbare ruimte in de Amsterdamse Bijlmermeer. In de jaren 1960 en 1970 is deze wijk volledig volgens het modernistische, functionalistische gedachtegoed opgebouwd. Het Bijlmer Museum toont het originele ontwerp, de buitenruimte is teruggebracht naar het oorspronkelijke concept. Wij gaan in gesprek met zogeheten `Bijlmerbelievers`, mensen die (nog steeds) geloven in het ideaal van de Bijlmer. We bekijken nieuwe en oude flatgebouwen en gaan met historici in gesprek over de naoorlogse architectuur in Amsterdam en hoe het Nederlandse modernisme zich verhoudt tot het modernisme in de Sovjet-Unie.

Donderdag 10 oktober: The Khinkali Way of Life: architectuur van Georgië (19.45 – 22.15 uur)

De Georgische hoofdstad Tbilisi (letterlijk: Warme Springbron) is een samenkomst van vijftiende-eeuwse Ottomaanse architectuur, negentiende-eeuwse houtbouw en twintigste-eeuwse sovjet realisme. In de buitenwijken van de stad wisselen kolossale flats, sovjetmozaïeken en monumentale betonnen bouwwerken elkaar af. Na de Tweede Wereldoorlog groeide de stad in een enorm tempo naar de huidige 1,3 miljoen inwoners.

Naast kwalitatieve woningbouw was het een ideaal om het volk te verheffen door middel van kunst in de openbare ruimte (met heroïsche mozaïeken) en imposante bouwwerken. Vaak hadden deze gebouwen een publieke functie, waardoor ze voor iedereen toegankelijk waren. Tijdens deze avond staan we samen met lokale ervaringsdeskundigen en historici stil bij stadsvernieuwing en stedenbouw in Georgië als proeftuin van de Sovjetplanoloog. Georgische wijn en typische, karakteristieke lekkernijen als khachapuri en khinkali worden hierbij geserveerd.

Donderdag 14 november: De herwaardering van beton (19.45 – 22.00 uur)

De laatste avond van de masterclass staat geheel in het teken van de herwaardering van beton. Een aantal deelnemers van de masterclass heeft dan tijdens de architectuurreis in oktober het beton in de Kaukasus mogen aanschouwen. Op  een bijzondere locatie gaan we in gesprek met de deelnemers van de architectuurreis en experts (uit zowel binnen- als buitenland) over beton in al zijn facetten.

Meld je hieronder aan

Amsterdam

  • Verschillende locaties
 

FAQ

1Kan iemand mijn plaats overnemen voor één van de bijeenkomsten?
Als je verhinderd bent, kun je kosteloos iemand anders in jouw plaats laten gaan. Je meld dit uiterlijk zeven dagen van te voren per e-mail.
2Kan ik een losse bijeenkomst bezoeken?
De masterclass is alleen als pakket van 4 bijeenkomsten te boeken. Elke avond zijn ook losse kaartjes aan de deur beschikbaar voor € 18.