fbpx

Eastpackers Masterclass Russische Cinema

Het is weer zover! Na het succes van de Masterclass Russische Cinema vorig jaar, presenteert Eastpackers dit voorjaar in samenwerking met Filmhuis Cavia in Amsterdam een nieuwe reeks uitblinkers. Dit keer laten we je een filmreeks met 4 films van regisseur Andrei Zvyagintsev zien. Uiteraard weer ingeleid door een expert en nabesproken door een panel van historici, filmkenners en cinefielen. 

Andrei Zvyagintsev is een Russische regisseur geboren in 1964 in de Siberische stad Novisibirsk. Hij volgde een opleiding aan de Novosibirsk Actors School in 1984. In 2003 brak hij internationaal door met het stemmige familiedrama The Return (de openingsfilm van onze masterclass). Sindsdien reeg hij de internationale filmprijzen aaneen als de meest toonaangevende Russische filmmaker van dit moment. Toch zijn de machthebbers van Rusland minder enthousiast. Waar zij liever de mooie, moderne kanten van Rusland laten zien, laat Andrei Zvyagintsev juist veelal worstelende mensen zien, in grauwe steden en desolate landschappen. De film Leviathan uit 2014 over corruptie en machtsmisbruik door lokale politici, leidde tot een breuk met het Kremlin. Sindsdien worden de films van Zvyagintsev nog maar weinig vertoond in Rusland en komt de regisseur niet langer voor financiële steun in aanmerking.

Voor €39,- kan je de 4 films bezoeken. Een losse film bezoeken kan ook en kost € 10,50. Koop je kaartje voor een losse film hier of meld je onderaan de pagina aan voor 4 films. Elke avond begint om 20.00 uur in Filmhuis Cavia in Amsterdam (Van Hallstraat 52-I). Inloop is vanaf 19.30 uur. 

Programma  Donderdag 19 maart: The Return (2003) The Return is een Russische dramafilm uit 2003 en is internationaal uitgebracht in 2004. De film vertelt het verhaal van twee Russische jongens wiens vader plotseling thuis komt na 12 jaar afwezig te zijn geweest. Hij neemt de jongens mee op reis naar een afgelegen eiland aan een meer. De reis verandert in een mannelijkheidstest van mythische proporties. De film won de Gouden Leeuw op het Filmfestival van Venetië en in een poll van de BBC in 2016 is de film gerankt als één van de beste 100 films van de 21e eeuw. 

Donderdagavond 2 april 2020: The Banishment (2007) The Banishment uit 2007 is een film gebaseerd op de roman ‘’The laughing matter’’ uit 1953 van de Amerikaanse schrijver William Saroyan. Een getrouwd stel verhuist, samen met hun twee kinderen, van een grijze industriestad naar een idyllische omgeving. Vera is zwanger, maar zegt dat het kind niet van haar man Alex is. Mark, de broer van Alex, claimt dat er twee oplossingen zijn voor overspel: vergeving of moord.  Deze film is genomineerd voor the Palme d’Or, de hoogste prijs op het Cannes Film Festival. Lavronenko (die de rol van Alex op zich neemt) won een award voor beste acteur op hetzelfde festival. 

Donderdagavond 4 juni 2020: Leviathan (2014) In deze film volgen we Kolya, een arbeider die het gevecht aangaat met een corrupte burgemeester om zijn ouderlijk huis te beschermen van gedwongen verkoop. Het verzet lijkt zinloos wanneer ook hogere machten de kant van de burgemeester kiezen. De film ging in premiere op 23 mei 2014 op het Filmfestival van Cannes, won een prijs voor het beste script in Cannes, en was genomineerd voor een Oscar en een BAFTA.

Donderdagavond 18 juni 2020: Loveless (2017) Loveless volgt een koppel dat ondanks hun scheiding noodgedwongen samen woont en de verantwoordelijkheid over hun 12-jarige zoon beide van zich af schuiven. Wanneer Aleksej dit door krijgt, besluit hij zijn eigen weg te volgen. Waarna de ouders alles op alles zetten om hem terug te vinden.  De film uit 2017 werd met lovende kritieken ontvangen en geselecteerd als Russische inzending voor de beste niet-Engelstalige film voor de 90ste Oscaruitreiking.

 

Meld je hieronder aan

Filmhuis Cavia

 

FAQ

1Kan iemand mijn plaats overnemen voor één van de bijeenkomsten?
Als je verhinderd bent, kun je kosteloos iemand anders in jouw plaats laten gaan. Je meld dit uiterlijk zeven dagen van te voren per e-mail.
App nu met ons
1
LIVE Chat
Welkom op de website van Eastpackers.
Heb je een vraag? Laat het ons weten!
Powered by