fbpx

Eastpackers Masterclass Russische Cinema van de 20e eeuw

Eastpackers organiseert een unieke Masterclass Russische Cinema in samenwerking met Filmhuis Cavia in Amsterdam. Tijdens vier avondvullende bijeenkomsten nemen experts van Eastpackers je mee op een cinematografische reis door het Rusland van de 20e en vroege 21e eeuw.

Elke avond bestaat uit de integrale vertoning van één iconische film, ingeleid door een expert en nabesproken door een panel van historici, filmkenners en cinefielen. De films uit 1929, 1957, 1980 en 2014 geven samen een beeld van de opkomst en ondergang van de Sovjet-Unie en de worsteling van het moderne Rusland om met haar verleden om te gaan.

Deelname aan deze masterclass kost slechts € 40. Deelnemers ontvangen bovendien een tegoed van € 25 dat vrij te besteden is aan elke Eastpackers reis in 2019. Alle bijeenkomsten beginnen om 19.30 uur in Filmhuis Cavia in Amsterdam (Van Hallstraat 52-I).

Programma 

Donderdag 14 maart: Battleship Potemkin (19.30 – 21.45 uur)

Battleship Potemkin (Pantserkruiser Potjomkin) is een zwart-wit stomme film uit 1925, die geregisseerd is door Sergej Eisenstein. Het is een gedramatiseerde versie van de gebeurtenissen in en rond de Oekraïense stad Odessa (toen onderdeel van het Russische Rijk) in 1905 tijdens de eerste grote socialistische opstand tegen het Tsarenregime. Eisenstein gebruikte deze film om te experimenteren met montage, zodat de film een zo groot mogelijke emotionele invloed op het publiek zou hebben.

Donderdag 28 maart: The Cranes are Flying (19.30 – 22.30 uur)

“Als de kraanvogels overvliegen” is een romantisch oorlogsdrama, dat één familie volgt gedurende de Tweede Wereldoorlog. De film komt uit 1957 onder regie van Michail Kalatozov. De regisseur profiteerde van het mildere artistieke klimaat dat ontstaan was na de dood van Stalin in 1953. Moderne expressionistische montagetechnieken, gebaseerd op onder andere Eisenstein, waren tijdelijk weer toegestaan. De film verheerlijkt nergens oorlogsgeweld of overdreven vaderlandsliefde, maar richt zich in plaats daarvan louter op de persoonlijke drama’s die oorlog met zich meebrengt.

Donderdag 16 mei: Moscow does not believe in Tears (19.30 – 22.45 uur)

Moskou gelooft niet in tranen is een licht komische dramafilm uit 1979, geregisseerd door Vladimir Mensjov. De film speelt zich af in 1958 en in 1978, en gaat over de drie meisjes Ljoedmila, Katerina en Antonina uit de provincie die in Moskou aankomen en een kamer in een studentenhuis delen. Hoewel ze nogal verschillen van karakter, worden ze later vriendinnen. De film (die een Oscar won voor beste buitenlandse film) geeft een haarscherp inkijkje in het dagelijkse leven in Rusland in de jaren 50 en 70, gezien vanuit het perspectief van geëmancipeerde vrouwen. De Amerikaanse president Ronald Reagan bekeek de film meerdere malen ter voorbereiding op zijn ontmoetingen met Mikhail Gorbachev om, naar eigen zeggen, “de Sovjetziel” te leren begrijpen.

Donderdag 27 juni: Leviathan (19.30 – 22.30 uur)

Één van de meesterwerken van de recente Russische cinema, Leviathan (2014) is een maatschappijkritische film van de Russische regisseur Andrej Zvjagintsev. In een klein kustdorp aan de Barentszzee zwaait de corrupte burgemeester Vadim de scepter. Hoofdpersoon Kolja woont er samen met zijn vrouw Lilja en tienerzoon Romka. De burgemeester heeft zijn zinnen gezet op het land van Kolja, die de strijd moet aangaan met het corrupte systeem. Kolja krijgt hierbij de hulp van een advocaat uit Moskou. De regisseur zou na het uitbrengen van zijn film blijvend uit de gratie raken van het Kremlin.

Meld je hieronder aan

Filmhuis Cavia

 

FAQ

1Kan iemand mijn plaats overnemen voor één van de bijeenkomsten?
Als je verhinderd bent, kun je kosteloos iemand anders in jouw plaats laten gaan. Je meld dit uiterlijk zeven dagen van te voren per e-mail.
2Kan ik een losse film bezoeken?
De masterclass is alleen als pakket van 4 films te boeken. Elke voorstelling is een zeer beperkt aantal tickets aan de deur van bioscoop Cavia beschikbaar.