fbpx

CO₂-compensatie

Bij Eastpackers zijn we ons ervan bewust dat reizen leidt tot de uitstoot van broeikasgassen die bijdragen aan klimaatverandering. Dit geldt in het bijzonder voor reizen met het vliegtuig. Hoewel we proberen zoveel mogelijk te reizen via trein, bus en lokaal openbaar vervoer, ontkomen wij er niet aan om ook gebruik te maken van het vliegtuig. Lees hieronder wat wij doen om milieuvervuiling zoveel mogelijk tegen te gaan en te compenseren.

Er is altijd een alternatief

Voor groepsreizen binnen een straal van 1500 kilometer biedt Eastpackers altijd een alternatief aan voor het vliegtuig. Bij het boeken van een dergelijke reis zie je meteen welke opties er zijn en wat die betekenen voor de kosten en duur van de reis. Deze optie kun je dus meteen boeken. Houd er wel rekening mee dat je in dit geval zelfstandig naar het land van bestemming reist. De reisleider en andere deelnemers ontmoet je op de plek van bestemming. 

Organiseer je zelf een reis via Eastpackers of ga je vrijwilligerswerk doen? Wij zetten graag de alternatieven voor vliegen voor je op een rijtje.

CO₂-compensatie

Eastpackers compenseert de CO₂-uitstoot van elk vliegticket dat wij boeken. Wij vragen hier geen bijdrage voor en je hoeft hier niet zelf voor te zorgen. Wij voelen namenlijk zelf de verantwoordelijkheid om de impact van onze activiteiten op het milieu zoveel mogelijk te beperken.  We compenseren ook CO₂ voor vliegreizen van jongeren die via ons in het buitenland vrijwilligerswerk gaan doen.

Hoe doen jullie dat dan? 

Voor elke vlucht die wij boeken, berekenen wij de CO2-uitstoot per persoon voor die vlucht. Hiervoor gebruiken wij de rekentool van FlyGRN. Er zijn veel verschillende rekentools beschikbaar die vaak tot verschillende uitkomsten leiden. Dit heeft te maken met de vele (deels moeilijk meetbare) factoren die bij deze berekening komen kijken. Wij kiezen voor FlyGRN omdat zij zoveel mogelijk mogelijke factoren mee proberen te nemen en transparant zijn over de manier van hun berekeningen. 

Waar gaat het geld naartoe?

Per ton CO₂-uitstoot maken wij een bedrag over naar the Coalition of Rainforest Nations (CfRN), een coalitie van 50 landen die op VN-niveau samenwerkt en afspraken maakt om ontbossing tegen te gaan. Ook worden landen waar veel ontbossing plaatsvindt geholpen met alternatieven die bijdragen aan economische ontwikkeling, maar minder schade voor het milieu opleveren. 

Wij hebben gekozen voor CfRN omdat uit onderzoek blijkt dat gelddonaties op deze manier het grootste effect hebben op het compenseren van CO₂-uitstoot. Eastpackers investeert dus op een manier waarmee de grootste CO₂-reductie per betaalde euro wordt behaald. Waarom het CfRN het meest effectief is in het terugdringen van CO2- uitstoot kan je teruglezen in dit rapport.